A FLAMENCO IS BEMUTATKOZIK AZ ÚJ NEMZETI TÁNCSZÍNHÁZBAN

A felújított Nemzeti Táncszínház első flamenco előadását Pirók Zsófiától láthatjuk május elején. A Flamenco Mágia mellett egyéb események is várják az érdeklődőket.

Flamenco Mágia / Fotó: Németh Mihály

Flamenco Mágia / Fotó: Németh Mihály

Áprilisban és májusban több flamenco eseménnyel is megörvendezteti Pirók Zsófia tácművész a műfaj rajongóit és leendő szerelmeseit. Április 28-án az R2 latin-jazz zongora duó, vagyis Révész Richárd és Romhányi Áron lemezbemutatójának vendége lesz a Budapest Jazz Clubban. A Little Havana című album számait virtuóz táncával színesíti majd.

Május 4-én egy fergeteges flashmob során szabadul el a Duende. A Lövőház utcában és a Nemzeti Táncszínház előtt bárki szemtanúja lehet, sőt akár csatlakozhat is a tüzes forgataghoz. 14 és 15 óra között kezdik a résztvevők a flashmobot.

Május 9-én, csütörtökön 19 órától nagyszabású flamenco show-val készül Pirók Zsófia valamint édesanyja,Lippai Andrea és a FlamenCorazónArte Táncszínház, nemzetközi vendégművészek szereplésével. A Flamenco Mágia című előadás zenekarában gitáron a lengyel Andrzej Lewocki, aki a córdobai gitárverseny második helyezettje, valamint ütőhangszereken Tar Gergely, zongorán Antal Gábor, klarinéton Cserta Balázs játszik majd, az éneket pedig a spanyol Magda Navarrete biztosítja. A felújított Nemzeti Táncszínház épületében ez lesz az első flamenco előadás.

A flamenco a jazz-hez hasonlóan többágú műfaj. A három fő pillér, az ének, a gitár és a tánc kommunikációján alapszik, mely képes befogadni más hangszereket és stílusokat. Azért válik minden alkalom olyan izgalmassá és egyedivé, mert az előadásokban végig jelen van az improvizációs játék lehetősége. A táncos nemcsak előadója, hanem mozdulataival, lábkopogásával rejtett karmestere és alkotója is a kották nélküli műnek.