Kiállítás ajánló

KIÁLLÍTÁSOK A HAGYOMÁNYOK HÁZÁBAN

Tradíció és reflexiók
A Magyar Állami Népi Együttes jelmezeinek tükrében
Jelmeztervezők: Furik Rita, Szűcs Edit

Kiállítás megtekinthető: 2020. április 15-ig
Helyszín: Hagyományok Háza, Kallós Zoltán kiállítótér
 
A Magyar Állami Népi Együttes mindennapjainak és fellépéseinek kulisszái mögé tekinthetnek be az érdeklődők a jelmeztervezők, Szűcs Edit és Furik Rita munkáin keresztül. A kiállításban megjelennek eredeti viseletek, jelmezek fotókon és a valóságban. Betekinthetünk a jelmezek kialakulásának alkotói folyamatába, miképp válik színpadi kosztümmé, alakul kortárs öltözékké a népviselet ihlette forma. A viseletek bemutatása mellett installáció idézi meg az Együttes előadásainak különleges színpadi hangulatát.
 

Emberközelben
Bálint Zsigmond fotókiállítása
Kiállítás megtekinthető: 2020. április 30-ig
Helyszín: Hagyományok Háza, Maácz László galéria

A kiállításban egy válogatás látható Bálint Zsigmond a székely mezőségen, a Nyárád-mentén és a Küküllő-mentén több évtized alatt készített anyagából. A fotókat Ádám Gyula válogatta.
A kiállítás kurátora: Katkó Tamás
 

KIÁLLÍTÁSOK A MAGYAR NÉPI IPARMŰVÉSZETI MÚZEUMBAN

Fa-játékok
Nagy Sándor fafaragó Népi Iparművész kiállítása
Kiállítás megtekinthető: 2020. március 7-ig
Helyszín: Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Nagy Sándor a gyermekjátéktól a kopjafáig az élet minden szakaszához alkot tárgyakat. Elsősorban játszótéri, beltéri és logikai játékokat készít, amiknek változatosságában egyedülálló az országban. Nagy Sándor művészete kapcsolódik a modernitáshoz, a játékossághoz, a szabadidővel rendelkező, modernkori ember tanulási vágyához. Játékokon kívül repertoárjában akadnak hagyományos rönkbútorok, a polgári ízlésnek megfelelő szobaberendezések, ülőgarnitúrák, asztalok, székek és tükörkeretek, sőt, faragott kopjafák is.
 

A tojásírás élő hagyománya
Kiállítás megtekinthető: 2020. március 20. - május 30.
Helyszín: Magyar Népi Iparművészeti Múzeum
 
A nagyszabású kiállítást a tojásírás Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére kerülése alkalmából rendezi a Tojásdíszítők Egyesülete. Több, mint 40 tojásíró 1000-nél is több hímes tojása tárul az érdeklődők szeme elé ezen a tavaszt köszöntő tárlaton. Az újjászületést, termékenységet jelképező szimbólumon több száz, üzenetet hordozó mintavariáns látható. Az egykor anyáról lányára szálló hagyományt többségében népi iparművészek, Népművészet Ifjú Mesterei és Népművészet Mestere címekkel kitüntetett alkotók munkái tükrözik. A húsvéthétfői locsolásért cserébe adott ajándéktárgy ma már nemcsak elfogyasztásra szánt jutalom, hanem művészi értékeket is hordozó míves termék.
A reprezentatív alkotói kiállítás felvillantja a tojásírás múltját, a készítés technikai jellemzőit, valamint a ma élő hagyományőrző közösségek munkáját, az oktatás lehetőségeit.
 

Szövő-Műhely
A Salföldi Műhely kiállítása
Kiállítás megtekinthető: 2020. április 9-ig
Helyszín: Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

A Salföldi Műhelyben nyaranta szövőtáborok zajlanak, ahol a résztvevő lányok és asszonyok elsősorban színes gyapjú szőnyegeket készítenek paraszt szövőszékeken, ezen kívül bőrművességgel, gyöngyszövéssel, nemezeléssel és más kézműves technikákkal foglalkoznak.
1986-ban Korényi Dalma, a műhely alapítója és férje, Somogyi Győző Salföldre költöztek és állattartással kezdtek foglalkozni. Itt alakult meg a Salföldi Műhely, ahol a táborok résztvevői megismerhetik a juhtartást és gyapjúfeldolgozást, megtanulhatnak kecskét fejni és lovagolni is.
A Salföldi Műhely számos iparművészeti díj birtokosa.


További programokról a Hagyományok Háza oldalán olvashat részletesen.

https://hagyomanyokhaza.hu/hu/programok/2020/03