A VI. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiváljának egyik ősbemutatója: A HATODIK SZÉK!

2023. április 20-23. között megrendezésre kerülő VI. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiváljának egyik ősbemutatója a környezetünkben előforduló bántalmazást dolgozza fel. A hatodik szék c. előadás Topolcsányi Laura tollából és Tasnádi Csaba Jászai Mari-díjas művész rendezésében kerül színpadra április 23-án, a Fesztivál utolsó napján.
A VI. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiváljának egyik ősbemutatója: A HATODIK SZÉK!
„A Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiváljának célja, hogy rávilágítson olyan dolgokra, élethelyzetekre, történésekre, amelyekről muszáj beszélni, hogy ezáltal irányt tudjunk mutatni, tükröt tartani és segíteni. A bántalmazás, mely A hatodik szék című ősbemutató témája, sajnos mindannyiunk életében ismert. Fontos és egyáltalán nem elhanyagolható téma, amiről beszélnünk KELL a magunk és a társadalom gyógyítása érdekében.” – nyitotta meg az olvasópróbát a Fesztivál megálmodója és elindítója, Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser, mentálhigiénés szakember.

Ahogy a tavalyi Fesztivál során a nagysikerű, elgondolkodtató, a nárcizmust feldolgozó Árva szörny című pszichodrámát, úgy idén A hatodik szék című ősbemutatót is Topolcsányi Laura vetette papírra, a színpadra pedig ismét Tasnádi Csaba Jászai Mari-díjas rendező állítja. „Nagy szomorúságunkra szinte két havonta jönnek ki a TV-ből, az újságból, az internetről azok a szörnyű hírek, hogy mennyi fiatal felnőtt vet véget az életének a rá közvetlenül vagy közvetve ható bántalmazás miatt. Annyira ijesztő társadalmi probléma ez, amiről muszáj beszélnünk. Mivel a Fesztiválon különböző kényes szociális, társadalmi kérdéseket feszegetünk, ezért ez jobb helyen nem is kerülhetne bemutatásra.” – vezette fel az előadást a rendező. „A darab lemodellezi azt a konstrukciót, amiben a bántalmazás működni szokott. Megtudhatjuk ki az áldozat, ki a zaklató, ki a segítője, ki a szemlélő… Tiszta egyszerű térben fogunk játszani, ami a problémára fókuszál, külsőségek és sallangok nélkül, így semmi nincs, ami mellékvágányokra irányítaná a képzeletet. A téma nehéz, viszont égetően fontos, és egyszerűen, mégis valósághűen, elgondolkodtatóan tárja fel azt a nézők előtt.” – tette hozzá.

A VI. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával és velük együttműködve kerül megrendezésre.